Πέμπτη, 11 Απριλίου 2013

Moντέρνα πλεκτή ζακετούλα

Και με την τζην φουστίτσα πηγαίνει τέλεια αυτή η ζακετούλα που έφτιαξα για την κόρη μιας φίλης μου, αλλά μου άρεσε και μου φαίνεται θα την φτιάξω και για την κόρη μου.
 
Σας δίνω και τις οδηγίες για όποια θέλει να το φτιάξει
 

Μοντέρνα ζακετούλα

Mέγεθος 8 με 10 χρονών.

Βελόνες Νο 3,5

Δείγμα 10 Χ10 πλεγμένα με ζέρσεϋ καλή 24 π. Και 30 βελόνες.

 

Πίσω:

Ρίχνουμε 128 πόντους και πλέκουμε ζέρσεϋ καλή. Στα 27 εκατοστά ύψος σχηματίζουμε τους ώμους (στην μασχάλη δεν κόβουμε) ως εξής: κλείνουμε στα δύο πλαϊνά κάθε 2 βελόνες: 5 πόντους επί 5 φορές, 4 π επί 4 φορές. Στα 33 εκ γενικό ύψος, κλείνουμε τους υπόλοιπους 46 πόντους της λαιμόκοψης.

 

Δεξί μπροστινό:

Βάζουμε 67 πόντους και πλέκουμε ζέρσεϋ καλή. Στα 26,5 εκ ύψος για να σχηματίσουμε τη λαιμόκοψη κλείνουμε στην εσωτερική άκρη, 13 π. επί 1 φορά, μετά κάθε 2 βελόνες: 4 π. επί 1 φορά, 2 π. επί 1 φορά και 1 π επί 4 φορές. Ταυτόχρονα στα 27 εκ ύψος για να σχηματίσετε τον ώμο, κλείστε στην εξωτερική άκρη κάθε 2 βελόνες: 5 π επί 5 φορές και 4 π επί 4 φορές.

Αριστερό μπροστινό: Βάλτε τον ίδιο αριθμό πόντων με το δεξί και πλέξτε με τον ίδιο τρόπο, αλλά αντικριστά.

Μανίκι:

βάζουμε 46 πόντους και πλέκουμε με ζέρσεϋ καλή. Αυξήστε στα δύο πλαϊνά κάθε 8 και 10 βελόνες εναλλάξ 1 π επί 8 φορές εσωτερικά ενός πόντου. Στα 28 εκ γενικό ύψος, κλείνουμε τους υπόλοιπους 62 πόντους.


Μπορντούρες κουμπώματος:

διπλώστε κατά 1 π περίπου στην ανάποδη την εσωτερική άκρη του δεξιού μπροστινού κομματιού και τρυπώστε. Σηκώστε 42 π από την άκρη αυτή και στην επόμενη βελόνα κλείστε όλους τους πόντους. Πλέξτε την μπορντούρα στο αριστερό μπροστινό με τον ίδιο τρόπο. Ράψτε τα μανίκια στις μασχάλες. Κάντε τις πλαϊνές ραφές και τη ραφή στην κάτω πλευρά των μανικιών. Ράψτε 4 σούστες στις άκρες των μπροστινών κομματιών σε ίσες αποστάσεις μεταξύ τους. Ράψτε 4 κουμπιά στο δεξί μπροστινό κομάτι πάνω από τις σούστες.


Διευκρινήσεις:
Όταν λέω κλείνουμε κάθε δευτερη βελόνα 5 πόντους επί 5 φορές.
Κλείνουμε στην αρχή της βελόνας κάθε φορά 5 πόντους και αυτό το κάνουμε 5 φορές. Δηλαδή όταν αρχίζει το κλείσιμο κλείνω 5 πόντους όταν αρχίζω την καλή σειρά, 5 πόντους στην ανάποδη όταν αρχίζει η ανάποδη και αυτό το κάνω 5 φορές. Μετά κλείνω 4 πόντους στην αρχή της καλής σειράς, 4 πόντους στην αρχή της ανάποδης και αυτό το κάνω 4 φορές.
Στην λαιμόκοψη κλείνω στην αρχή της καλής σειράς 13 πόντους 1 φορά, μετά 4 πόντους στην αρχή όχι της ανάποδης αλλά της επόμενης καλής σειράς κλείνω 2 πόντους μία φορά, στην επόμενη καλή σειρά, και στην επόμενη καλή σειρά κλείνω 1 πόντο και αυτό θα το κάνουμε 4 φορές, δηλ. στις επόμενες 4 καλές σειρές. Γι αυτό λέει κάθε 2η βελόνα.
Στο μανίκι που λέει αύξηση εσωτερικά ενός πόντου εννοεί κάνουμε την αύξηση στον δευτερο πόντο της σειράς. Πλέκουμε έναν πόντο και μετά κανουμε την αύξηση.
 
 
 

Τρίτη, 9 Απριλίου 2013

τζην φουστίτσα με απλικέ

Έχω την χαρά να σας παρουσιάσω μια φουστίτσα που έφτιαξα για την κόρη μου και η φίλη μου Ιωάννα από την Βελόνα και Κλωστή έφτιαξε το απλικέ. Το σχέδιο στο απλικέ και τα υφάσματα τα διάλεξε η κόρη μου. Και όπως λέει η Ιωάννα είναι μια νόστιμη φουστίτσα.

η τσεπούλα με το κουμπάκι για τζιν

 
 
και το απλικέ της Ιωάννας με τα κουμπάκια και υφασματάκια που διάλεξε η κόρη μου.
 
 

 
 
Πρώτη φορά έραψα τζίν και έμαθα απλικέ. Πολλή όμορφη εμπειρία και η κόρη μου σίγουρα θα χαρεί να την φορέσει γιατί έχει διαλέξει το σχέδιο!

Τρίτη, 2 Απριλίου 2013

Πλεκτή ζακέτα, ανοιξιάτικη

Επιτέλους τελείωσα τη ζακέτα μου...


 
 

 
Το σχέδιο το πήρα από εδώ http://www.naturallycaron.com/projects/mwanza/mwanza_2.html
 
Την φόρεσα με πολλή χαρά κι έχω ακόμη καιρό για να την φορέσω πριν έρθει το καλοκαίρι. Μου άρεσε τελικά το κοντό μανίκι πήγα να το μακρύνω αλλά το άφησα όπως στο σχέδιο.
Εύχομαι σε όλους να περάσουμε όμορφα την Άνοιξη που θες δε θες σε γεμίζει με μια όμορφη διάθεση.