Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Πώς υπολογίζω τους πόντους που πρέπει να ρίξω στο πλεκτό μου. Δείγμα του πλεκτού.

Το ρίξιμο των πόντων είναι στην αρχή μια δύσκολη υπόθεση, γιατί άλλα ρίχνουμε άλλα βγαίνουνε και πλέξε ξύλωνε δουλειά να μη μας λείπει. Χρειάζεται καταρχάς να πάρουμε ένα δείγμα του πλεκτού μας, έτσι όπως το πλέκουμε εμείς για να δούμε στα 10 εκατοστά με το δικό μας πλέξιμο πόσοι πόντοι βγαίνουν.
Σε κάθε κουβάρι που αγοράζουμε έχει μια ετικέτα. Σε κάποιο σημείο έχει συνήθως το δείγμα που είναι 10Χ10 εκατοστά. Εκεί μας λέει πόσοι πόντοι βγαίνουν στα 10 εκατοστά, οριζόντια και πόσες σειρές στα 10 εκατοστά σε ύψος. Συνήθως οι σειρές για να βγάλουμε το ύψος δεν μας ενδιαφέρουν γιατί αυτό το μετράμε με την μεζούρα και το κανονίζουμε. Το πλάτος όμως μας ενδιαφέρει πολύ.
Συνήθως στην ετικέτα βλέπουμε το δείγμα ως εξής:


Όπως βλέπετε το νήμα πλέκεται με βελόνες Νο 5 ή 8 οι Αμερικάνικες, και για να φτιάξει ένα πλεκτό 10 Χ 10 εκατοστά θέλει 17 πόντους να ρίξουμε και 23 σειρές να πλέξουμε. Έχουμε στο μυαλό μας ότι αυτό το μαλλί θα το πλέξουμε με βελόνες Νο 5 γενικά το πολύ μισό ή ένα νούμερο πάνω ή κάτω ανάλογα με το πλέξιμό μας. Δεν είναι καλό να πλέκουμε με διαφορετική βελόνα από ότι μας λέει η ετικέτα. Και για αρχή θα ρίξουμε 17 σύν κάμποσους πόντους επιπλέον για σιγουριά, ρίξτε καμιά δεκαριά και θα πλέξουμε ένα δειγματάκι. 

Θα πλέξουμε κάμποσες σειρές και όταν φτιάξουμε αρκετές σειρές, δεν χρειάζεται να φτάσουμε τα 10 εκατοστά ύψος, μετράμε με μια μεζούρα πόσους πόντους πλέξαμε στα 10 εκατοστά.

Εγώ βάζω την μεζούρα λίγο κάτω από τους πόντους που έπλεξα για να μπορώ να τους μετρήσω. βάζουμε μια καρφίτσα στην αρχή και μια στο τέλος ή υπολογίζω πόσους έχω αφήσει στην αρχή και κρατάω τον τελευταίο με το δάχτυλο.


Στην φωτογραφία έχω αφήσει 4 πόντους στην αρχή και μετράω μέχρι το δάχτυλό μου στο τέλος. Είναι 21 πόντοι άρα 2,1 για το ένα εκατοστό. Το δείγμα στο κουβάρι έλεγε 24 πόντους άρα έχουμε μια διαφορά 3 πόντους στο δικό μου πλέξιμο, γι' αυτό είναι καλό να κάνουμε ένα δειγματάκι. Λογικά θα βγει γύρω στους 17, ανάλογα με το πλέξιμό μας.
Λέμε λοιπόν στα 10 εκατοστά θέλω 17 πόντους, στο 1 εκατοστό θέλω 1,7 πόντους.

Εννοείται ότι αν δεν βγει 17 θα βάλετε αυτό που βγήκε. Έτσι αν βγει 19 βάζουμε 19 στα 10, 1,9 στο 1 εκατοστό. 

Έτσι βρίσκουμε πόσους πόντους χρειάζεται το ένα εκατοστό. Αυτό είναι που χρειαζόμαστε.

Αν θέλουμε να πλέξουμε μια μπλούζα και έχουμε υπολογίσει ότι θέλουμε να έχει το πλεκτό μας 50 εκατοστά πλάτος θα πούμε ότι χρειάζεται να πλέξουμε 50Χ1,7 πόντους, δηλ. 85 πόντους πρέπει να ρίξουμε.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να υπολογίσουμε τους πόντους που χρειάζεται να ρίξουμε κάθε φορά για να ξεκινήσουμε το πλεκτό μας. 
Καλά πλεξίματα!

6 σχόλια:

 1. Εξαιρετικά χρήσιμη ανάρτηση!!! Ευχαριστουμε!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Κι εγώ ευχαριστώ. Καλές δημιουργίες!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Τώρα κατάλαβα πόσο σημαντικο είναι να κάνεις το δείγμα!!!εύγε...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Πολύ χρήσιμο!!!!!! Κατάλαβα πως θα υπολογίζω το πλάτους του πλεκτού,που είναι το βασικότερο, αφού το ύψος έχω τη δυνατότητα να το μετράω και να το κάνω όσο θέλω!!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή