Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Πλέξιμο: κλεισίματα μασχάλης στο πλεκτό

Για να κάνουμε τα κλεισίματα της μασχάλης θα πρέπει να μάθουμε πως γίνεται το κλείσιμο του πλεκτού.

Υπάρχει ένας γενικός κανόνας που λέει στην καλή πλευρά του πλεκτού κλείνω με καλή και στην ανάποδη πλευρά κλείνω με ανάποδη.

Όταν φτάσουμε στο επιθυμητό ύψος μασχάλης από την καλή πλευρά και στην αρχή της σειράς πάντα κλείνουμε τους πόντους που μας λέει το σχέδιο (π.χ. 5)  κλείνοντάς το με καλή όπως βλέπουμε στο βίντεο:




        Tελειώνουμε την σειρά κάνοντας τις μειώσεις μόνο στην αρχή. Γυρίζουμε το πλεκτό μας. Στην ανάποδη σειρά του πλεκτού ξεκινάμε να κάνουμε τους άλλους 5 πόντους μείωση. Κλείνουμε με ανάποδη όπως στο βίντεο:





      Εγώ χρησιμοποιώ αυτόν τον τρόπο να κάνω τις μειώσεις στις μασχάλες γιατί έτσι γίνονται ομοιόμορφες και δεν κάνουν κόμπους. Αφού κάνουμε τις 5 μειώσεις σύμφωνα με το σχέδιο προχωράμε στην επόμενη καλή σειρά και κάνουμε πάντα σύμφωνα με το σχέδιο π.χ. 4. Ξεκινάμε 4 πόντους μείωση στην αρχή της καλής σειράς με τον πρώτο τρόπο και μετά 4 πόντους μείωση στην αρχής της ανάποδης σειράς με τον δεύτερο τρόπο. Προχωράμε σύμφωνα με το σχέδιο και κλείνουμε τους πόντους που μας λέει στην αρχή πάντα της σειράς, όπως περιέγραψα. Αυτά για την πίσω πλευρά μιας μπλούζας ή ζακέτας ή την μπροστινή πλευρά μιας μπλούζας.     

    Οι μπροστινές πλευρές της ζακέτας πλέκονται κάνοντας την μείωση στην μια πλευρά. Το δεξί κομάτι ξεκινάμε τις μειώσεις από την καλή και το αριστερό από την ανάποδη. Στην καλή με την πρώτο τρόπο, στην ανάποδη με τον δεύτερο τρόπο. 

   Ελπίζω να ήμουν κατατοπιστική, αν δεν καταλάβατε κάτι να μου το πείτε και γενικά γράψτε μου αν είναι κατανοητά όπως τα περιγράφω.

2 σχόλια:

  1. να ρωτησω κατι που φαινεται ανοητο, ειμαι τελειως αρχαρια, εμαθα απο βιντεακια να ριχνω ποντους, κανω και κασκολ, αλλα δεν μπορω να καταλαβω η καλη πλευρα ενος πλεκτου ειναι οταν το νημα που χρησιμοποιησαμε για να ριξουμε τους πρωτους ποντους ειναι στην αρχη΄ή στο τελος της βελονας??? ειναι κατι που με μπερδευει!!! πλεκω μους και μου φαινονται και οι δυο πλευρες καλες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αφού πλέκεις μους η καλή πλευρά του πλεκτού είναι η ίδια και από τις δύο πλευρές. Όταν θα μάθεις να πλέκεις καλή την μια σειρά και ανάποδη την δεύτερη σειρά θα δεις ότι διαφέρει η μια πλευρά του πλεκτού από την άλλη. Την πλευρά που οι πόντοι είναι όπως το γράμμα ν την ονομάζουμε καλή, ζέρσευ καλή για την ακριβεια. Και την πλευρά που οι πόντοι είναι σαν κυματάκι την ονομάζουμε ζέρσευ ανάποδη. Δες το αυτό σε ένα ρούχο σου πλεκτό, συνήθως είναι με ζέρσευ καλή πλεγμένα. Κοίτα πως φαίνεται στην καλή πλευρά που το φοράς και στην μέσα πλευρά, την ανάποδη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή